Vítame Vás na stránkach Slovenských zberateľov cukru

Predovšetkým by sme sa Vám radi predstavili - sme zberatelia hygienicky baleného cukru (v skratke HB cukor). Tento spolok Slovenských zberteľov cukru (ďalej len SZC) vznikol 15.októbra 2011 v Trenčíne. Tu sa konalo aj historicky 1. oficiálne stretnutie SZC. Zišlo sa nás 8 zberateľov, z rôznych kútov slovenska.

 

 

História cukru.

Cukrovú trstinu poznali prví­ ľudia vo východnej Ázii už v roku 6000 p. n. l. Informácie o nej rýchlo rozší­rili do Perzie a Indie. Ale až v roku 600 n. l. vynašli Peržania metódu zí­skavania cukru. Veľké hlinené alebo drevené formy kužeľovitého tvaru najprv naplnili horúcou naparenou surovou šťavou. Zo schladenej skryštalizovanej masy cez otvor na špici kužeľa vytekal sirup obsahujúci necukrové látky. Forma sa potom vyklopila a z nej vypadol cukrový kužeľ.

Až v roku 1096 n. l., v čase križiackych výprav, sa o cukre dozvedela aj západná Európa.

Prešlo ešte sedem storočí­, kým sa cukrová repa stala surovinou na zí­skavanie cukru.
V roku 1747 zistil Andreas Sigismund Marggraf, že obsah cukru v cukrovej repe je rovnaký ako v cukrovej trstine. Jeho žiak Franz Carl Achard bol odmenený 50 000 toliarmi, keď cukor z cukrovej repy podaroval pruskému kráľovi Wilhelmovi III. Z týchto peňazí­ kúpil Achard pozemok v Sliezkom Cunerne a vybudoval tam v roku 1801 prvý cukrovar na svete. Cukor bol v tých časoch luxusným tovarom a dovoliť si ho mohla len šľachta.
V súčasnosti sa stal cukor z luxusného tovaru, ktorý bol v minulosti balený do uzatvárateľných strieborných dóz, základným potravinárskym tovarom.

Anketa

Koľko máte cukrov?

1 - 1.000 ks (102)
40%

1.001 - 5.000 ks (37)
15%

5.001 - 10.000 ks (20)
8%

10.001 - 20.000 ks (16)
6%

20.001 - 30.000 ks (14)
6%

30.001 - 40.000 ks (13)
5%

40.001 - 50.000 ks (17)
7%

50.001 a viac ks (34)
13%

Celkový počet hlasov: 253